Dennis Hes
MacBook-Pro-mockup-square.jpg

Case: Redesign DEGIRO

Case: Redesign DEGIRO Dashboard

DEGIRO is een online broker. Het doel was om een redesign van hun dashboard te maken. Hoewel het vooral om het visual design ging, wilde ik het vooral benaderen vanuit UX.

Het design moest de volgende elementen bevatten: stock market news, agenda, top gainers and losers and favourites where users can see their own favourite stocks/products. Eventueel mocht ik hun bestaande dashboard gebruiken (zie afbeelding hieronder).

 
 

UX Research

Ik ben begonnen met rond te vragen en te horen wat een broker eigenlijk nodig zou hebben of wat zijn behoeften zouden zijn. Tegelijkertijd ben ik op zoek gegaan naar bestaande dashboards van financiële instellingen om te zien hoe die eruitzien ten opzichte van het dashboard van DEGIRO.

Google, social media en financiële instellingen zoals ABN AMRO, Robeco en AEX bleken een prima bron voor research. Brokers zouden vooral de steigers en dalers willen zien alsmede hun eigen investeringen of aandelen.

Er viel mij nog iets op; vrijwel elk dashboard was wit (over het gedateerde uiterlijk nog maar niet te spreken). Maar een strak en modern design zou kunnen afleiden van wat voor een broker belangrijk is; cijfers en data. Daar lag de focus.

 
 

Design

Mijn uitgangspunt was een donker thema. Een broker kijkt al de hele dag naar een scherm, dus het moest vooral rustig voor het oog zijn zonder de cijfers uit het oog te verliezen.

 
  Eén van de eerste schetsen.

Eén van de eerste schetsen.

 

DEGIRO wilde een aantal zaken terugzien in het ontwerp waarvan twee, volgens bovengenoemde research en bronnen, echt belangrijk waren. De welbekende ‘F’ (de manier waarop iemand naar het scherm kijkt) was medebepalend waar elk element geplaatst zou worden in het dashboard.

 
  Het definitieve design.

Het definitieve design.

 

Succes

Vanwege de verschillende elementen heb ik 'cards' of 'tiles' gebruikt zodat elementen gemakkelijk verplaatst kunnen worden als uit user testing blijkt dat daar behoefte aan is. Vooralsnog heb ik, op basis van research, de 'F' gebruikt om tot het bovenstaande design te komen. 

Ik mag mijn redesign een succes noemen, want toen ik DEGIRO mijn redesign liet zien nodigde ze mij uit om eens langs te komen voor een kop koffie.